БизнесНовини

Пазарът на офис недвижими имоти в София засегнат

office_building
387views

Поради добре познатата ни ситуация с COVID-19 много от служителите работят от вкъщи. Това се отразява на пазара на офис площи в София. Изграждането на нови сгради, развитието на офис площите, както и поддръжката и управлението на съоръженията.

Кой би спечелил от тази ситуация – аутсорсинг центровете или наемодателите?

Търсенето на търговски и офис площи спадна рязко през третото тримесечие на годината. Перспективите за 2020 се влошиха, тъй като моделите за работа и пазаруване се промениха по време на пандемията Covid-19. Кризата в търсенето на офиси и нарастващата популярност на работата от разстояние доведе до отрицателно нетно използване на офис площи в столицата за третото тримесечие. Това се случва за първи път в съвременната история на офис пазара в София, според експерти в бизнеса с недвижими имоти.

empty_office_entrance

За периода юли – септември 2020 г. са въведени в експлоатация само 8000 м2 нови площи, а нетното оползотворяване (разликата между реално наетите площи през текущия период спрямо предходния) е -15 000 м2. Намалението спрямо третото тримесечие на 2019 г. е 45 000 м2. В резултат на това към края на първите девет месеца на 2020 г. делът на свободните офис площи в София вече беше двуцифрен – около 11% с тенденция за покачване през следващите 12 месеца.

Проучване, проведено от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за деветте месеца на 2020 г., показва, че обемите на наетите офис площи в България са намалели с 60% от обичайното им ниво, регистрирано през последните 5 години. Много компании не само ненаемат нови площи, но дори се опитват да преотдават на трети страни. Причината е, че те вече имат дългосрочни договори за наем, но не използват офисите.

84% от работодателите все още не са наясно кога ще се върнат за постоянно в офиса си, като само 15% възнамеряват да го направят до пролетта на 2021 година.

empty_office_lobby

Близо 60% от наемодателите в проучването на Cushman & Wakefield Forton са заявили, че нямат свободни места. 48% от наемателите планират да намалят заетите офиси, а 44% – да запазят сегашния си размер. Бизнесът очаква делът на работата от дома да се увеличи в сравнение с годините преди разпространението на коронавируса.

Експертите посочват, че има натиск върху цените на офис площите – това се дължи на факта, че в момента в София се изграждат около 360 000 м2 нови офис площи. Около 100 000 м2 от това ново офис пространство се планира да бъде готово през следващите шест месеца, като само около 20% от площите са отдадени под наем. Самото строителство на проектите може да е в срок, но е възможно някои от собствениците да не бързат с въвеждането в експлоатация на сградите, ако нямат ангажименти към наематели.

building_under_construction

Понастоящем много компании не предприемат никакви действия по отношение на офис площите си, други агресивно и бързо решават да намалят ползваните от тях офиси. В миналото, работата от вкъщи е била тествана от международните компании, опериращи в страната. Резултатите бяха: намалена ефективност на служителите и затруднено изграждане на екипи, така че фирмите се върнаха обратно в офисите като предпочитан от тях начин на работа. Очаква се компаниите, които сега решат да съкратят офис пространства, да се върнат на пазара в края на 2021 г. или през 2022 г., тъй като най-вероятно ще се разширят и ще се нуждаят от повече пространство.

Наемите на офиси в София остават стабилни на ниво 12-15 евро / кв.м за офиси от клас А. Забавянето на пазара обаче прави наемодателите по-склонни да предлагат стимули като стъпковиден наем и дори периоди без наем за нови наематели. Очаква се нарастващият брой на свободните офис пространства да постави наемите под натиск през следващите тримесечия, особено в райони с концентрация на нови офис проекти.

Свързани теми: Новини: Аутсорсинг договорите в ЕМЕА нарастват