Новини

Кога е подходящият момент за избор на външни изпълнители?

question_mark
401views

Кога е подходящият момент за избор на външни изпълнители? Това е добър въпрос за развиващи се или развити компании, или дори стартиращи фирми. Най-краткият и лесен начин една компания да реши дали се нуждае от аутсорсинг партньор е, когато осъзнае, че макар да иска да расте, не и остава време за този растеж.

И така, как компаниите могат да си откупят допълнително време и да се фокусират върху растежа си?

Кога е подходящият момент за избор на външни изпълнители?

Когато разходите са твърде високи

money_costs_raising

С бързо променящата се обстановка намаляването на разходите е станало приоритет за някои компании. Има обаче едно постоянно нещо: аутсорсингът позволява на компаниите да се съсредоточат върху важните задачи, като реинвестират парите си там, където ще се окажат най-полезни. Може би трябва да се инвестира в продажби и маркетинг, за да увеличите приходите? Може би вече сте направили определени съкращения или пък трябва да се добавят нови хора, но разходите по подбора е извън бюджета. Каквато и да е причината, ако трябва да намалите разходите, аутсорсингът е добър отговор, който би ви помогнал.

Когато трябва да се съсредоточите върху основния си бизнес

focus_lens

Наемането на хора във вашия екип за длъжности различни от основния ви бизнес, може да бъде огромно бреме, отнемащо време, ресурси и средства. Правейки това бие може несъзнателно да да ограничавате развитието на вашия бизнес поради изместения фокус. В този случай аутсорсингът може отново да бъде най-логичният за бизнеса вариант. Много фирми възлагат на външни изпълнители своите бек офиси, счетоводство, цифрово обслужване, обслужване на клиенти и други, за да могат да се концентрират върху това, което правят най-добре.

Много аутсорсинг центрове са готови да помогнат със задачи извън основните ви компетенции. Независимо дали се справяте отлично в счетоводството или грижата за клиентите, въпросът, който трябва да си зададете е: „Това ли основното, което предлагате? “ Ако отговорът е отрицателен, използването на трета страна има много смисъл и може да ви позволи да се съсредоточите върху нови продукти и растеж на бизнеса. Организациите установяват, в даден момент, че те просто нямат възможността да се развиват ако постоянно трябва да се ангажират със странични от основната им дейност като наемането на хора.

Когато растете твърде бързо

growth_fast

Всеки, който е ръководил стартъп или развиващ се бизнес знае вълнението, което идва когато нещата наистина започнат да се случват. Производството ви се увеличава, клиентската база расте и виждате големи приходи на хоризонта. Бързото нарастване носи определен набор от предизвикателства и много организации установяват, че именно тогава се нуждаят от помощта на  трета страна.

Това може да е подходящият момент за избор на външни изпълнители. Сключването на договор с доставчик на BPO може да ви помогне да организирате и решите какво може да бъде възложено на външни изпълнители и какво трябва да се остане в организацията. За аутсорсинг доставчиците мащабът е много важен за основната им дейност. Нуждаете се от екип от един, 10 или 100, всички със специализирани умения? Най-добрият начин за растеж е да работите с партньор, който може да изгражда ефективно големи екипи.

Когато клиентското изживяване е от ключово значение

customer_experience

Аутсорсингът може също така да помогне на бизнеса ви с повишаване качеството на вашето клиентско обслужване. Аутсорсинг компаниите могат да проследяват поръчките ви и да валидират изпратените артикули. Те могат да обработват обратната връзка от вашите клиенти и да ви я предоставят, когато това е удобно за бизнеса. Подобрени процеси, намалено време за изчакване, по-удобни за потребителя системи и технологии за подкрепа на клиента определено биха били от помощ за всеки бизнес.

Какво да възложите на външни изпълнители?

what_letters

Като цяло има два типа задачи, които бихте могли да възложите на външни изпълнители:

Не важна част от вашия основен бизнес

Представете си, че произвеждате био храна. Ако доставяте продукта си сами, това може да е област, която можете да възложите на външни изпълнители. Ако не можете подсигурите рентабилни и навременни доставки – аутсорсингът може да ви помогне да преодолеете това по-ефективно.

Рутинни задачи

Рутинните задачи също са изключително подходящи за възлагане на външна фирма. Такива задачи могат да бъдат принтиране, почистване, управление на сгради и т.н. Всички тези задачи могат да се извършват на място чрез наемане на щатни служители или можете да подпишете договор с външна фирма, а спестените средствата от щатен персонал могат лесно да бъдат пренасочени към други области на вашия бизнес.

Нови тенденции, които трябва да се имат предвид при избора на аутсорсинг партньор

new_trends_business

Нова тенденция в бизнеса се нарича „flexshoring“. Компаниите, използващи flexshoring са гъвкави и имат смесени екипи за работа вкъщи, централизирани екипи и гъвкаво/регулируемо планиране на ресурси в световен мащаб.

Едно от важните предимства на новата реалност е, че можете да намерите нови способни колеги по целия свят. Когато не е необходимо да обвързвате агентите с офис, можете да наемете от който и да е град или държава.

Flexshoring дава достъп до уникални ресурси, умения и компетенции, намиращи се на различни локации. По този начин организациите намаляват опасността от международни политически промени и катастрофални природни събития.

Предимствата не са ограничени до областта на специалистите. Домашният офис ви дава много възможности. Когато сте у дома, не губите време за пътуване и можете да отделите повече внимание на семейството и домакинството си.

Flexshoring в основата си има предприемачески дух и капацитета да действа бързо и навременно. Цифровата трансформация, култура и пъргавина са неща, които много организации изглежда обсъждат, но умерено малко от тях могат да направят наистина.

Аутсорсингът ви дава предимства, но бъдете внимателни

caution_sign

Докато разглеждате анализа на разходите/времето и мислите за пренасочване на дейности, имайте предвид, че възлагането на външни изпълнители изисква ясно установени цели и график. Въпреки че може да имате намалени основни разходи, ако възлагате задачи на партньор в друга държава, вие също трябва да се съсредоточите върху ясна комуникация с тях и контрол.

Споделянето на вашите изисквания чрез обаждания, съобщения и поща не е същото като да говорите очи в очи с колегите си. Иновациите подобряват многократно ефективността на възложените на външни изпълнители задачи. Трябва обаче да вземете предвид, че хората в други страни имат друга култура и език.

Друг момент, който трябва да имате предвид, е свързан с по-малките компании: възлагането на който и да е аспект от дейностите на малка компания може да бъде голяма грешка. Техните клиенти могат да загубят личния контакт и подкрепа, които са много важни, особено за стартираща компания.

Аутсорсингът е важно решение с много възможности. Кога е подходящият момент за избор на външни изпълнители трябва да бъде индивидуално решение за всяка компания. Аутсорсингът може да ви даде достъп до повече опит, възможности за растеж и успех. Ако сте съгласни с горните точки, трябва да потърсите партньор за вашия бизнес. Потърсете аутсорсинг център, който може да трансформира вашите процеси по възможно най-добрия начин. Перфектният център за обаждания ще ви помогне по-бързо да увеличите клиентската си база и да отнемете част от тежестта на задачите от вашия персонал. Когато възлагате на външни изпълнители, можете да съсредоточите времето, вниманието и ресурсите си върху основните компетенции на вашата компания и да прекарате времето си в поставяне на нови цели и намиране на начини за тяхното постигане.

Тук можете да намерите топ 10 доставчици на ИТ аутсорсинг на годината 19/20

Свързани теми: Новини: Засегнат е пазарът на офис недвижими имоти в София