Новини

Навици, пречещи на професионалното ви развитие

damage_stats
901views

Ако чакате мечтаната работа или повишение и те не се случват е добре да потърсите причините за това.  Самоусъвършенстването не винаги означава просто усвояване на нови твърди и меки умения, a понякога и сбогуване със старите навици. Това важи особено ако навици, като изброените по-долу, ви карат да изглеждате непрофесионално в очите на вашите колеги.

Пренебрегвате здравето си

healthy_food

Само здравите хора могат да се представят добре на работното си място. Всяка компания се нуждае от извънреден труд, но да спиш по пет часа на нощ или да не закусваш сутрин е погрешно решение. Мнозина от нас са изключително добри в намирането на оправдания за нездравословния си начин на живот. В продължение на година, две или дори пет тялото може да се справи. Но рано или късно грешната или нередовна диета, недостатъчните спорт и упражнения, както и твърде многото кофеин, никотин и алкохол ще окажат негативно влияние върху здравето ви. В резултат на това кариерното ви развитие не само ще бъде засегнато, но може и да приключи.

Поемате много задачи наведнъж

Да работите по много задачи едновременно може да бъде изтощително и не ви позволява да се фокусирате. Това ви прави непродуктивни и склонни към грешки. Грешките пък могат да нанесат само вреди на вашата кариера. Ако смятате, че можете да се откроите от останалите само като поемате повече работа, грешите. Това може да е една от причините защо успехът, който искате не идва.

Негативни мисли и самочувствие

Почти всеки от нас си позволява негативни мисли да завладеят съзнанието му. Те се оформят още от ранна възраст, повлияни от възпитанието и личните преживявания. Чрез негативни убеждения като „мързеливи“, „срамежливи“ или „не мога да се справя“, те се материализират в действителността. Ето защо е важно да подложите на съмнение старите си вярвания и да преобразувате отрицателните емоции в положителни.

За дългосрочния успех е важно да развиете здравословно ниво на самочувствие. Това не означава изведнъж да решите, че можете да правите всичко. Бъдете наясно със своите способности и таланти, но също така и с вашите граници. Грижете се за себе си и здравето си и се концентрирайте върху ежедневната работа. Тогава успехите в дългосрочен план сами ще дойдат.

Не си оставяте време за почивка

switch_off_button

За да постигнете работни успехи в дългосрочен план трябва да се грижите не само за физическото, но и за психическото си здраве. Можете да се храните здравословно, да спортувате и излизате с приятели и колеги, но ако не намерите време за почивка, рано или късно ще прегорите. Релаксацията не означава просто да вдигнете краката си на дивана след работа или да се разходите с кучето. Означава да се изключите за известно време. И точно с това имат проблем много служители и хора със свободни професии. След работа, през почивните дни и по време на отпуска спрете да мислите за вашите проекти, предстояща командировка или служебни проблеми. Просто оставете ума си да почине и заредете батериите си.

Не можете да казвате „не“

Мислите ли, че ако винаги се усмихвате и казвате „да“ на всичко, шефът ще ви обича и ще ви включи в списъка за повишение?

За съжаление грешите. Умението да казвате „не“ показва, че имате самочувствие и е от съществено значение за професионалния ви успех. Това също така означава, че уважавате себе си и знаете къде са вашите граници. Не е възможно сами да свършите цялата работа.

Гъвкави цели

Животът не винаги се развива така, както ни се иска. Все пак дългосрочните цели са съществена предпоставка за професионалния успех. Само когато знаете къде искате да отидете можете да обмислите какво и къде да работите, какви допълнителни обучения да посещавате, като така ще спестите ненужни усилия и лутане. С промяната на всяко, заобикалящо ни обстоятелство ще трябва съответно да коригирате и стъпките към дългосрочните си цели или самите тях. Намерете правилния баланс между планирането на кариерата и гъвкавостта.

Склонни сте към отлагане

Ако обичате да отлагате неприятните задачи, не сте сами. Мнозина правят същото.  Честото отлагане на днешната работа за утре ви кара да се чувствате виновни, увеличава психологическия натиск и в най-лошия случай пречи да оцените реалистично работата си. Време е да преодолеете по-слабото си “аз” и да се научите на по-добра дисциплина.

Нетърпеливи сте

Обратното на отлагането също няма място в професионалния живот. Понякога даден проект се забавя. Клиентът не отговаря на имейла ви в продължение на седмици, защото е бил в отпуска. , Вашето увеличение на заплатата или повишение винаги отнема повече отколкото ви се иска. Упражнявайте се да бъдете умерено търпеливи. В крайна сметка всеки, който е нетърпелив, недоволен и разочарован, оставя лошо впечатление.

Винаги закъснявате

running_late_sand_watch

Вероятно е невъзможно, но трябва да се опитате да бъдете на време поне в 95% от случаите. Закъснението показва неуважение към чакащите и липса на професионализъм – без значение колко добро е оправданието ви. Ако  често закъснявате рано или късно това ще се отрази на професионалното ви развитие.

Прекъсвате колегите си

„Нека другият завърши мисълта си“ – този урок е много важен за вашия личен и професионален живот. Затова не забравяйте добрите си маниери и спазвайте това правило на поведение при срещи, преговори и всъщност във всички разговори, независимо дали са професионални или лични. В противен случай изглеждате арогантни, несимпатични и незаинтересовани.

Външния ви вид

Външния вид, особено с настоящата обстановка и постоянна работа от вкъщи,  не трябва да е свързан с оценката за представянето ви. За съжаление обаче реалността изглежда по различен начин: външният ви вид има голямо влияние върху това как другите гледат на вас. Дори и само пред компютъра  вашето облекло и работна среда влияят върху мнението на вашите колеги. Истината е, че тези, които се обличат добре и се справят с работата, имат по-голям шанс да станат наистина успешни. Не е нужно да сте топ модел, затова добре свършената работа заедно с добре поддържан стил е добра предпоставка за успеха ви.

Вие сте перфекционист

Много хора виждат перфекционизма като силна черта. Някои дори го назовават в мотивационното си писмо или по време на интервю за работа. За съжаление истината е друга: перфекционистите поставят себе си и професионалната си среда под ненужен натиск. Те не рядко са стресирани, непродуктивни и нямат достатъчно време за социални контакти с колеги. Бъдете нормални и си позволете да имате своите слабости. Разбира се, това не означава да бъдете небрежни.

Работа в екип

team_work

Следващите мотото „с нахалство към прогреса“ ще останат разочаровани. Все по-често практиката показва, че успехът е възможен само в екип.

Докато манталитетът на „лакътя“ в крайна сметка вреди на всички, включително и на вас, способността за работа в екип е едно от най-важните умения. Здравословният егоизъм, от друга страна, е необходим, за да можете да поставяте граници и да не позволявате на другите егоисти да се възползват от вас. Ще успявате по-често, ако намерите баланс между услужливостта и нетърпимостта.

Център на вниманието

Винаги ли искате да привлечете цялото внимание на вашите колеги и мениджъри? Чувствате ли се наистина добре, само когато сте получили похвала и признание? Това са нарцистични черти, които нямат място в професионалния ви живот. Изкажете мнението си и направете така, че гласът ви да се чува в офиса, но не карайте всички да се съобразяват с вас. Ако говорите по всяка тема, по-скоро ще отблъснете колегите си.

Офис език

Лошият и обиден език се приема зле от останалите хора. Такива изрази нямат място в професионалния живот и ако някога изпуснете псувня, извинете се и се уверете, че това няма да се повтори. Не пред колегите, още по-малко пред началниците и със сигурност не пред клиентите или бизнес партньорите!

Покажете постиженията си

Много служители не могат да се рекламират. Вместо това искат да се изкачат по служебната стълба чрез смирение и високи постижения. Това може да проработи, но само с много търпение и късмет. Ще се изкачите по-лесно, ако се научите как да представяте силните си страни и да се продавате.

В крайна сметка вашият имидж и вашите контакти определят успеха или неуспеха в работата ви.

Затова по-добре пропуснете един час допълнителна работа и използвайте времето, за да кажете „Здравей“ на колегите в съседния офис или да напишете нова експертна статия за вашия блог. Липсващата или погрешна маркетингова стратегия е наистина непрофесионално поведение, с което вредите най-вече на себе си.

Социалните мрежи

social_media

Религиозни, политически, вулгарни или по друг начин неподходящи изявления в социалните медии могат да бъдат вашият професионален край. Дори ако използвате каналите за лични цели, все още в списъка ви с приятели има колега или шеф, който вижда вашето непрофесионално поведение. Не забравяйте да обърнете внимание на вашия имидж в интернет. Мълчанието е злато!

Много се оплаквате

Пак сте болни, чувствате, че шефът ви се е отнесъл несправедливо, времето е лошо и проектът отново се забавя. Всичко хубаво, но се оплачете на кучето си, огледалото или терапевта. Ако постоянно хленчите на колегите, мениджърите и клиентите не бъдете изненадани, ако започнат да ви избягват. И тъй като социалните умения в момента са много популярни, западащата ви кариера само ще даде още повече основания да се оплаквате.

Ако работите върху тези черти ще направите голяма крачка напред в професионалното си развитие. Помнете, че твърде концентрираната самооптимизация също е лош навик. Съвършенството е непостижима цел! Ако се научите да сте благодарни за това, което имате сега и сте доволни от себе си, от кариерата си и от настоящата житейска ситуация няма да имате повече причини да се оплаквате.

Не приемайте себе си, работата и живота си твърде сериозно. Бъдете спокойни и се уверете, че сте само човек, а не перфектна професионална машина! Забавлявайте се!

Свързани теми: Новини: ИСТИНСКИТЕ причини за служителите да останат във фирмата